電腦遊戲「 DIRT 2 」賽車個人最快紀錄


遊戲內畫面,車輛內的視點
Colin Mcrae "DIRT 2" (塵埃2) 賽車遊戲是 2009 年 Codemasters 公司出品,到今時今日先拎黎講真係有啲過時。
不過自從個人飛車片段上載至 Youtube後,竟然有外國人點擊觀看,真係好興奮....
就係呢條克羅地亞 CROATIA MALI ALAN PASS 賽道,個人最快紀錄是 3:05.93,都算渣得幾靚仔。
世界排名暫於 931位 ,而我朋友的父子車隊則排名九萬幾....。(480p )

Croatia 賽道排名全球 931 位

另一條片係我最鍾意渣的 Trailblazer (越野車)駕駛 Impreza STI Group N 在最高速飄移的摩洛哥 Morocco Ounila Descent 賽道上做出成績 2:50.95 。

世界排名本來12xx.... 但現巳下跌到13xx。
好多人渣 Dallenbach Special 這架超級賽車攝上位,佢係一架 Formula One 越野版賽車,Impreza 根本無可能快得過佢。(480p)
我好鍾意DIRT2車尾捲起的煙塵效果,是歷來見過最好。(480p)



對於我來講,四個轆滑潺潺甩來甩去叫「飄移」的飛車技巧,一向也不懂,我只懂拉手掣讓車子甩尾,然後失去控制...

坊間自從流行咗飄移呢種玩意,很多電腦遊戲也加入了飄移比賽項目。我最先接觸到飄移,是玩 Codemasters "GRID"。 
我巳經很努力在裡面學習飄移,奈何除了感到頭暈、不停咁冼呔和撞車外,還有就是無法過關。

越野賽車在山路鬥快,很多時需要飄移,不論你想飄還是不想飄,那架車老是滑潺潺咁左搖右擺.... 
你想佢飄,佢飄唔郁,你唔想佢飄,佢就飄到飛咗去...

DIRT 2 就好親民,只要難度設定為最容易的"Serious",即使不懂飄移甚至一味靠撞,仍可以輕鬆奪冠過關。
但當設定至最高難度的"Hardcore"時,想攞冠軍就變得非常困難,你必須要真正懂得飄移才能有機會勝出。

我很喜歡駕駛 Trailblazer,它最有速度感,夠狂野,但它快起來不容許車手有丁點錯誤。

為了玩熟摩洛哥這條路,我學頭文字D 主角托海」的鍛練方法,就是不停咁渣呢條路。
由好慢咁跑,到越渣越快,快到開始自然地冼呔。
冼吓冼吓,開始感受到車子速度和路面摩擦力,慢慢就加埋拉手掣呢種方式,學著用飄移高速過彎...
不過依然未夠快。

托海每天渣車幫爸爸送豆腐,電影說他飄移後豆腐仍沒有散開,水也沒有潑瀉....

本來我不太相信會有這個可能,但當我努力挑戰自己最快時間之際,發覺只有做到順滑完美的飄移,速度可以最快而且車身很穩定。
就好似溜冰一樣,或者好似一條魚咁,冼吓冼吓,游吓游吓,轉彎同時保持速度。

要做到順滑,必須要對每個彎位的弧度和出彎的角度很清楚,當飄移後車頭剛好瞄準出彎角度,咁就係最正。
尤其係做到毋需反幾手軚救車,無需撩來撩去,豆腐就唔會散。



作者: holidaydriver
發佈日期: 2011-03-11
更新日期: 2017-06-06

留言

這個網誌中的熱門文章

ELLE 行李箱維修

轉換行車線心得